PFF er godkjenningsinstans for spesialiteten i Muskel og Skjelett Fysioterapi og Spesialist i Muskel og Skjelett Ultralyd.
Ultralyd er på full fart inn i primærhelsetjenesten grunnet bedre kursmuligheter og reduserte priser på diagnostisk utstyr, og er av mange sett på som en metode å skille seg fra mengden. Vårt primærmål er å utdannne spesialister i muskel- og skjelett ultralyd i privat fysioterapipraksis. Videre å sikre at ultralydpraktiserende behandlere innehar de rette kvalifikasjoner til å benytte ultralyd på en sikker og faglig forsvarlig måte.
Krav til tittel som Spesialist i Muskel og Skjelett Ultralyd
Krav til grunnutdanning:
Spesialistutdanningen krever:
Det kreves også at man gjennomfører kurs i forskningsmetode innen 5 år etter godkjenning som spesialist.
Spesialistsøknad:
Etter gjennomført spesialistutdanning kan kandidaten sende inn relevant dokumentasjon til spesialistrådet for godkjenning. Når all dokumentasjon foreligger, vil kandidaten bli utevnt til Spesialist i Muskel og Skjelett Ultralyd. Tittelen er en forbundsegen spesialisttittel i Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund. Kun medlemmer i Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund kan søke om spesialistgodkjenning.
Vedlikehold av spesialisttittelen:
Gjennomføre minst 8 timer dokumentert faglig oppdatering hvert år i hele spesialistperioden. Dokumentasjon må årlig sendes til spesialistrådet for godkjenning. Følgende muligheter finnes:
PFF sin «Spesialist i Muskel og Skjelett Fysioterapi» bygger på utdannelsen til OMI Norden. Det er en skandinavisk organisasjon av lærere og gruppeledere innenfor ortopedisk medisin med direkte samarbeid med OMI Global. OMI Norden tilbyr videreutdanning i ortopedisk medisin for leger, fysioterapeuter,naprapater og kiropraktorer. OMI Norden har kursvirksomhet i Norge,Sverige,Finland og Danmark OMI Global tilbyr utdannelse Tyskland, Belgia, Sveits,Polen, Luxemburg, Italia, England, USA, Canada, Brazil, Argentina,Taiwan og India.
Krav til tittel som spesialist i Muskel og Skjelett fysioterapi:
Vedlikehold av spesialisttittelen:
Minimum 100 timer relevante kurs eller kongresser i løpet av hver 5-årsperiode. Dokumentasjon må sendes inn til spesialistrådet. Det anbefales kurs som Ortopedisk Medisin går godt sammen med, som feks. McKenzie, Maitland etc. Men disse er ikke et krav. Kurs arrangert i regi av PFF merkes med antall godkjente timer for vedlikehold.
Mastergrad
For mastergrad kan man søke seg til postgraduate studier ved universitetet Middelsex i London. Man kan ta kontakt med SOMM`s (Society of Musculoskeletal Medicine) administrative leder p.t.Christine Williams via mail:christine.williams@somed.org. og forhøre seg om fremgangsmåte. Alle studenter må gjennomføre en obligatorisk del som er en forsknings-og vitenskapsteorimodul. Ellers kan en velge mellom flere moduler, der en må velge to. Oversikt finnes her: http://www.sommcourses.org/course-categories/msc-orthopaedic-medicineUtdanningen er modulbasert og store deler kan gjennomføres fra Norge.
Ved spørsmål, ta kontakt med leder av spesialistrådet MSK:
Kalairasan Seenithamby
Telefon: 950 32 858
E-post: kalair@online.no
Om kursene:
Utdannelsen er delt i Basic og Advanced Courses- 3 moduler hver. En modul består av 5 dagers undervisning- av 2 og 3 dagers varighet- et A og et B kurs
Basic course
Basis kursene har til sammen 15 dagers varighet. Her legges det vekt på de vanlige lidelsene i øvre og nedre ekstremitet foruten columna. Mellom hvert kurs tilbys en halv dags repetisjon ledet av gruppeleder med OMI kompetanse. Dette er etterfulgt med 2 repetisjonskurs av 2 dager før man kan ta avsluttende eksamen i «Basic Exam in Orthopaedic Medicine»-teoretisk og praktisk.
Advanced course
Advanced course har samme struktur som Basic Course. Her legges det vekt på differensial diagnostikk og de mere uvanlige lidelsene. Advanced course er etterfulgt av et 3 dagers repetisjonskurs med påfølgende Eksamen i «Advanced Exam in Orthopaedic Medicine»- også teoretisk og praktisk.
Hele utdannelsen tar normalt mellom 3 til 4 år med samme struktur i alle land. Dette gjør det mulig å gjennomføre videreutdannelse i det landet du velger. Et nært samarbeid mellom lege og fysioterapeut hvor begge ”snakker samme språk” er ofte påkrevet og gir det beste resultat
Kurs i regi av OMI Norge:
Gjennomført basisikurs:
1a – introduksjon og skulder, 16 timer
1b – lumbal, 21 timer
2a – albue, hånd og resten av lumbal, 16 timer
2b – cervical og start på legg, ankel, fot, 21 timer
3a - thoracal og resten av legg, ankel, fot, 16 timer
3b - hofte og kne, 21 timer
Kollokvier / supervisjon og/eller refresher kurs, 25 timer
Basic eksamen, 8 timer
Gjennomført advanced kurs:
4a - cervical og vertigo, 16 timer
4b – skulder, albu, hånd og skulderbue, 21 timer
5a – thorax, abdomen, lumbal, 16 timer
5b - lumbal, IS-ledd og temporomadibularledd, 21 timer
6a – kne, hofte- og glutealregion, 16 timer
6b – kne, legg, fot og nervekompresjoner, 21 timer
Kollokvier / supervisjon og/eller refresher kurs, 25 timer
Advanced eksamen, 8 timer
I tillegg for godkjenning av spesialitet:
Forskningskurs, fire dager, 36 timer
Anatomikurs – preparater (årlig i Trondheim), 21 timer